Detoxikace má jméno červená řepa! :-)

Každý už určitě slyšel něco o detoxikaci těla. O pročištění, které našemu organismu pomáhá se zbavit škodlivých látek. Řepa se dá konzumovat v jakékoli podobě – čerstvá, vařená, pečená, ale i lisované šťávy z řepy by neměli být v zapomnění.

Z pohledu obsahu makroživin nevybočuje z řady ostatních příbuzných – bílkoviny jsou zastoupeny přibližně 1,7 %, sacharidy 8 %, tuky vůbec nestojí za zmínku. Vláknina je přítomna v cca 2 % z celkového objemového zastoupení. Z mikronutrientů stojí za zmínku vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín E, velmi silný antioxidant a z minerálů pak draslík, vápník, již zmiňované železo, protikřečový hořčík, zkrášlující křemík, měď, cenný jód, selen, mangan, ale také rubidium, cezium či lithium, jež je významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku.

Co se barviv týká, kromě betakarotenu zde najdeme také betain a betanin. Betain je právě oním silákem, jenž chrání proti rakovině a zároveň pak podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra. Betanin, stejně jako rutin, který najdeme v pohance, šípku, červené paprice, zpevňuje cévní stěny, čímž předchází vzniku aterosklerotických plátů. Rovněž se mu přisuzuje bakteriostatický efekt (bránící růstu mikrobů), díky kterému eliminuje množení nebezpečných bakterií.

Pozitivní vlivy pro tělo:

  • Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
  • Snižuje krevní tlak (pijte 2 šálky šťávy denně).
  • Posiluje imunitní systém.
  • Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
  • Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě.
  • Má pozitivní vliv na zrak.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu.
  • Pomáhá při ateroskleróze (doporučuje se 50–100 ml syrové šťávy denně).
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
  • Vyvolává optimističtější náladu. 😊

Tuto jednoduchou a nenáročnou zeleninu doporučuji všem, co si chtějí vylepšit své zdraví a nemocným a oslabeným lidem obzvlášť. Její široké spektrum účinků, a přitom celoroční dostupnost ji přímo předurčují k tomu, aby zaujala významné místo v jídelníčku lidí všech věkových kategorií, především vzhledem ke svým preventivním ochranným účinkům.